Periyodik Bakım

Bitkilerde periyodik bakım bitkilerin sağlığını korumak, büyümelerini teşvik etmek ve genel olarak iyi gelişmelerini sağlamak amacıyla düzenli olarak yapılan bakım işlemlerini ifade eder. Bu bakım işlemleri, bitkilerin türüne, özelliklerine ve büyüme koşullarına göre değişebilir. Periyodik bahçe bakım faaliyetlerimiz aşağıda açıklamalarıyla birlikte verilmiştir.

Gübreleme: Toprağın verimliliğinin iyi olmadığı durumlarda ihtiyaç duyulan bitki besinlerini sağlamak için doğal veya üretilmiş malzemeler(gübreler) eklenebilir.

Gübreler bitkilerde gerekli olan temel besin maddelerini içerir:
N = Azot, klorofil (fotosentezde yer alan ana kimyasal - bitkilerin güneş ışığını gıdaya dönüştürmesi) üretimini teşvik ederek sağlıklı yaprak büyümesini destekler.
P = Fosfor köklerin, gövdelerin, çiçeklerin ve meyvelerin güçlü gelişimini destekler.
K = Potasyum bitkilerin besinlerini sindirmesine ve üretmesine yardımcı olmada önemli bir rol oynar.
Bahçıvan Peyzaj olarak bitki analizi yaptıktan sonra mevcut duruma göre gübreleme programı hazırlar ve program takibini oluştururuz.

Budama: Ölü veya hastalıklı yaprak ve dalların düzenli olarak kesilmesi hem bitkinin enerjisini sağlıklı büyümeye yönlendirir hem de bitkide istenilen form elde edilir. Budama bitkiye şekil vermek, meyve verimini arttırmak, kuru dal ve yaprakları temizlemek ve büyümeyi kontrol altına almak için yapılan faaliyettir.

Üst Tabaka Değiştirme (Toprak Yenileme): Bitkinin kökleri toprakta zamanla tükenir. Bu nedenle belli bir süre sonra bitkinin üst tabakasını değiştirerek taze toprakla beslenmesini sağlamak önemlidir. Toprak yüzeyinden 30-40 cm alınarak yerine bitkinin durumu ve konumuna göre taze toprak ya da bitki dikim harcı ilave edilir.

Temizlik: Bitki temizliği bitkilerin sağlığını, görünümünü ve genel yaşam alanını düzenli bir şekilde sürdürmek amacıyla bitkiler üzerindeki toz, kir, ölü yapraklar ve diğer gereksiz unsurları temizlemek olarak nitelendirilebilir. Bu düzenli temizlik işlemi bitkilerin fotosentez yapmasını kolaylaştırır, zararlı organizmaların üremesini engeller ve bitkilerin genel görünümünü güzelleştirir. Temizlik faaliyetleri arasında en çok toz ve kir temizliği, kuru yaprakların, dalların ve çiçeklerin temizliği ve yabani ot temizliği yer almaktadır.

Hastalık ve Zararlı Kontrolü: Bitkiler düzenli olarak hastalık ve zararlılara karşı kontrol edilmelidir. Erken teşhis ve tedavi sorunların yayılmasını engelleyebilir.

İlaçlama: Bitkiler hastalık ve zararlılara maruz kaldığında bu hastalıklardan kurtulmak ve zararlı popülasyonları azaltmak amacıyla ilaçlama uygulamaları yapılır. Bitki sadece hastalıktan kurtulmak için değil hastalığa yakalanmadan tedbir amaçlı da ilaçlanabilmektedir. İlaçlama türleri aşağıda verilmiştir.
.•İnsektisitler
•Fungisitler
•Fumigantlar ve nematisitler
•Akarisitler
•Herbisitler
İlaçlamalar bitkilerin gelişimi, ilaçlamalara tepkimeleri ve hava koşulları dikkate alınarak karar verilir.
Bitkilerde periyodik bakım, bitkilerin sağlığı, büyümesi ve çevresel katkıları açısından büyük bir öneme sahiptir. Düzenli bakım, bitkilerin daha iyi gelişmelerini sağlarken aynı zamanda bitki sahiplerine keyifli ve tatmin edici bir deneyim sunar.

Bahçıvan Peyzaj ekibi öncelikle mevcut durum analizi yapar, bitkinin neye ihtiyacı olduğunu saptar ve duruma göre periyodik bakım programı oluşturur. Takip programlarıyla birlikte bahçenizin ve bitkilerinizin sağlıklı şekilde büyümesi hedeflenir.

Firmamız ile ilgili en güncel haberleri almak için kaydolun.